#Droombaaninterview: werken als apotheker

Vandaag wil ik jullie kennis laten met Charlotte. Charlotte is afgestudeerd als apotheker en werkt haar beroep vol met passie uit. Ik was onder de indruk hoe ze haar beroep ging verwoorden! Benieuwd? Lees verder in het verhaal van Charlotte.

Hoi, wat moeten we van jou weten? 

Hallo, ik ben Charlotte Dedeine en woon in Torhout. Voorlopig nog, want over
enkele maanden verlaat ik het ouderlijke nest en ga op mijn eigen benen staan
samen met mijn vriend. Ik zat eerder 5 jaar op kot in Gent dus ben het al gewoon om
mijn ‘plan’ te trekken. Verder kan ik me voorstellen als een speelse sociale jonge
dame van 24 jaar die sedert vorige zomer de titel ‘apotheker’ mag dragen (waar ik
héél trots op ben).

Wat heb je gestudeerd?

Ik studeerde 5 jaar Farmaceutische Wetenschappen aan UGent.
Na veel bloed, zweet en tranen (want zo wordt de opleiding omschreven) kon ik met
trots afstuderen met grote onderscheiding.

Waar werk je momenteel?

Sinds juli 2017 werk ik in Torhout als adjunct-apotheker. Adjunct-apotheker houdt in dat ik medicatie aflever aan patiënten, magistrale bereidingen maak (de zalfjes en creme’s) én dat ik klaarsta met een luisterend oor als de patiënt zijn hart wilt luchten of met een delicaat probleem zit.

Wat zijn je hobby’s en wat doe je om te relaxen in je vrije tijd?

Naast al dat werken maak ik heel graag tijd vrij om samen met mijn vrienden toffe
uitstapjes te maken. Ook eten is een van mijn hobby’s, ook al klinkt dat misschien
raar. Ik eet heel graag en sta ook open om altijd alles te proberen. Deze passie deel
ik met mijn zus. Een andere passie van mij is lezen. Ik heb genoeg móeten lezen tijdens mijn opleiding, maar nog krijg ik er geen genoeg van (al zijn het tegenwoordig eerder romans/thrillers, dan dikke syllabussen).

Kort samengevat zou ik mezelf omschrijven als: leergierig, spontaan,
sociaal en een echte lachtaart.

Hoe heb jij gekozen om apotheker te worden?

Van kleins al toonde ik enorme interesse in alles die met het menselijk lichaam te maken had. Ik wou mensen helpen, dat was mijn doel. Tijdens een opendeurdag aan de UGent leerde ik het beroep apotheker kennen, want voorheen was ‘apotheker’ nog nooit bij me opgekomen, ik wist enkel dat ik mensen wou helpen.

Waarom sprak jou deze opleiding aan?

De opleiding sprak me meteen aan: chemie, anatomie, pathologie,.. ik was meteen verkocht en begon met volle moed aan de opleiding. Elk jaar boeide me de opleiding meer en meer en steevast keek ik uit naar de les, naar wat ik nu weer zou bijleren. Mijn droom om mensen te helpen is dus werkelijkheid geworden.

Wanneer heb jij een voldaan gevoel op de werkvloer?

Elke dag kan ik mensen adviseren en als je ze dan tevreden ziet glimlachen naar je dan pas weet je waarom je dit beroep gekozen hebt. Het geeft me zeer veel voldoening, zeker als de patiënten de volgende keer terugkomen en je persoonlijk bedanken voor je goede
hulp. Dan krijg je het toch even warm vanbinnen. De positieve dingen aan mijn beroep zijn dus zoals ik eerder zij de enorme voldoening die je krijgt. Ook al biedt je soms maar enkel een luisterend oor aan, dat is vaak al voldoende om de mensen als volledig andere personen buiten te zien gaan in de apotheek. Ook het sociale contact vind ik super aan mijn beroep. Ik ben geen persoon om elke dag achter een pc te zitten zonder maar iets gezegd te hebben.

Geef mij maar veel mensen rondom mij!

Hoe zien jouw werkdagen eruit? 

In wat ik voorheen neerschreef kan je al wat afleiden wat mijn takenpakket inhoudt op mijn werk. Vooral het afleveren van medicatie (op voorschrift of op vraag van de patiënt) en het bereiden van magistrale- en huis bereidingen behoren tot de voornaamste taken van mijn beroep. Wat ik ook zeer leuk vind is het adviseren aan vrouwen van cosmetica producten. In de apotheek waar ik werk hebben we een toestel om de huid te analyseren (naar hydratatiegraad, elasticiteit, sebumgehalte, pH, …) en op basis van deze resultaten geef ik dan geschikt en persoonlijk advies omtrent reiging, dag-en nacht verzorging, …

Wat vind je zo speciaal aan jouw baan?

Het speciaalste voor mij is de hechte band die je creëert met de patiënten. Je wordt
persoonlijk betrokken in hun leven en ze hechten veel vertrouwen in je. Deze band
met elke patiënt afzonderlijk is uniek.

Afbeelding1
Foto in het labo tijdens onze opleiding (hier waren we magistrale bereidingen aan het maken).

Zijn er bepaalde uitdagingen in je baan? 

Elke dag komen we wel eens tegen dat de patiënt komt met een bepaalde
probleemstelling en het moeilijke daaraan is om een oplossing te vinden. Een
oplossing op maat. En jammer genoeg bestaat er geen handleiding voor sommige
problemen dus is het echt in teamverband overleggen over bepaalde casussen of
zelfs telefonisch contact opnemen met de behandelende arts.

Zijn er dingen die je hebt geleerd van je baan?

Ik heb geleerd om mijn persoonlijke problemen opzij te zetten als ik op de werkvloer ben. De patiënt staat altijd op nummer 1.

Ik heb ook geleerd om ‘je pet naar de wind te zetten’ zoals het spreekwoord zegt. Je
komt in contact met zeer arme en zeer rijke mensen. Je moet met beide kunnen
meebabbelen en hen op een gepaste manier helpen. Snel van knop veranderen dus.

Hoe zorg je voor ontspanning? 

Na het werk blaas ik even wat stoom uit door af te spreken met vrienden, door te
gaan joggen of een boek te lezen. Gewoon even iets anders doen, dat helpt
voor mij om even mijn hoofd leeg te maken.

Soms hebben we ook héél drukke dagen in de apotheek. Eerlijk gezegd heb ik het zo
liever. Ik ben een bezige bei en zit niet graag stil. En ik presteer ook beter onder
druk.

Wat motiveert jou in het werkleven?

De tevreden opmerkingen van de patiënten doen mij enorm deugd, en motiveren me
om er elke dag weer 200% voor te gaan.

Heb je nog tips die je mee kan geven aan anderen die hetzelfde baan willen doen

Apotheker zijn zit in je hart! Zo niet, houd je dit beroep niet vol. Je moet het doen met
veel passie en overgave om elke dag opnieuw klaar te staan voor anderen.

Wauw. Dit was een supermooie interview. Ik bedankt Charlotte met het delen van tips en het vertellen over haar beroep die ze vol passie beoefent. You go girl!

Vergeet Charlotte niet te volgen op Instagram: @chardedeine

Wil jij ook in de spotlights van #Workmode komen? Stuur dan een mailtje naar morethaneverythingblog@gmail.com 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s