#Droomstudie: conservatie restauratie

Een nieuwe concept: we gaan het hebben over de leukste opleidingen! Vandaag deelt Yentl haar ervaringen met de opleiding conservatie restauratie. Benieuwd? Lees verder 😉

Hoi, wat moeten we van jou weten? 

Hey, mijn naam is Yentl en ik ben 25 jaar jong. Ik woon in Kampenhout (België). Momenteel studeer ik Conservatie restauratie Textiel aan de Universiteit Antwerpen. Hopelijk mag ik na 8 jaar studeren deze zomer de universiteit eindelijk gedag zeggen. Ik heb namelijk ook al een diploma in de Kunstwetenschappen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Naast studeren vul ik mijn dagen met Bootcampen, Fashion Bloggen en afspreken met vriendinnen.

Wat houdt jouw studie precies in?

Conservatie restauratie draait rond het behouden van erfgoedobjecten(aka kunst) in de ruime zin. Waarbij er hoorcollege’s gecombineerd worden met practica. In de lessen leren we de theorie zoals kunstgeschiedenis, de werking van musea, klimatologische eisen voor kunstobjecten alles over de gebruikte materialen in de kunst, fotografie en zelfs chemie. Dit is een gevarieerd lessenpakket aangezien we de context van de objecten moeten begrijpen maar ook de processen die verval en veroudering veroorzaken. Daarnaast moeten we deze processen ook kunnen onderzoeken. Om zo tot een diagnose te komen en een plan op te stellen om de juiste conservatie-restauratie behandeling uit te voeren. Bij de praktijklessen worden de specifieke technieken aangeleerd om de kunstobjecten de conserveren/restaureren. Hierbij kies je een bepaald ‘atelier’ (in mijn geval is dit textiel).

fortuny

Waarom is jouw studie een droomstudie?

Binnen mijn studie mag ik werken met de prachtigste kostuums en kleding. Objecten die je normaal niet mag aanraken tijdens tentoonstellingen. Door deze studie krijg ik de kans om deze van binnen en vanbuiten te bestuderen en deze objecten te bewaren voor de volgende generaties. Zodat zij ook kunnen genieten van deze prachtige kledinstukken. Zo werkte ik al met 18de eeuwse jassen en gilets en jurken uit 1920.

Met welke vooropleiding en/of werkervaring begon je aan deze studie?

Ik heb hiervoor de opleiding Kunstwetenschappen aan de KUL gevolgd. En werkte als jobstudent in Sportimonium, een museum over sport. Ik vond het een enorm voordeel dat ik al een universitaire opleiding had gevolgd en zo al ervaring had opgedaan met de werkdruk en de verwachtingen.

Waar bestaat de opleiding vooral uit? 

De opleiding bestaat uit een groot pakket theorie gegeven door docenten. Daarnaast heb je twee dagen in de week praktijklessen. Daarnaast moet je een aantal projecten afwerken. Dit gaat van een replica maken tot de restauratie van een, in mijn geval, 18de eeuwse mannenjas. Bij de restauratie komen verschillende aspecten aanbod namelijk patroonstudie, aanverven van zijde/katoen, reiniging met museumstofzuiger of natte reiniging, span-en voorsteken leggen en de documentatie deze restauratie.

Welke eigenschappen moet je hebben om deze studie te kunnen volgen?

 Een liefde voor kunst en cultuur
 Goed kunnen schrijven
 Enige handigheid
 Stressbestendigheid

IMG-20171014-WA0001

Wat vind je het leukste aan je studie? 

Het werken met mode en kleding van lang vervolgen tijden. Het onderzoek naar de stukken die je restaureert en zo het verhaal van de kleding langzaamaan ontdekken. Daarnaast is het ook leuk om te weten dat je mee helpt deze stukken te bewaren voor latere generaties.

Kan je ons wat vertellen over je stage(s)?

Op mijn stage kreeg ik de kans om twee tentoonstellingen op te bouwen. Het was voor mij echt fantastisch om een tentoonstelling van ‘begin’ tot einde mee te helpen opbouwen. Met als absolute hoogtepunt de mannequinage (het aankleden van de paspoppen) en mijn naam zien staan op de colofon.

En wat vind je het minst leuke aan je studie?

De zeer hoge werkdruk en stresslevels om projecten op tijd af te krijgen. (Ik ben vele haren verloren door de constante stress) Daarnaast is er nog wat werk mbt de communicatie tussen de opleiding en studenten. Hier gaat het wel afentoe mis: docenten die niet weten wanneer ze les moeten geven en opdrachten die niet altijd even duidelijk zijn.

Waar leer jij het meest, van de lessen of de stages? 

Tijdens mijn stage heb ik absoluut het meeste geleerd. Hier kon ik de theorie omzetten in praktijk en heb ik vooral geleerd dat niet alles loopt zoals je het in theorie krijgt aangeleerd.

Soms loopt alles niet zoals je het plant. Je moet altijd open zijn voor nieuwe dingen.

Zijn er nog dingen die je wil leren en ontwikkelen in je studie of stages?

Nooit oud genoeg om te leren is mijn moto. Na mijn studie ga ik me blijven bijscholen op cursussen aangezien het belangrijk is om bij te blijven met de nieuwste technieken. Daarnaast heb ik ook interesse in de conservatie en restauratie van Leder. Iets wat we niet aangeleerd krijgen in de huidge opleiding.

Hoe zorg je voor ontspanning? 

Stoom aflaten bij en met mijn vriendinnen(en medestudenten). Er wordt al wel eens gevloekt en met de ogen gerold als er weer eens iets misloopt. Daarnaast horen we elkaar na de lessen in onze messenger groep waar er plaats is voor veel humor en ontelbare GIF’s.

Daarnaast is sport ook een goede uitlaat klep. Door elke week te gaan bootcampen zweet ik letterlijk al de stress uit mijn lijf. Dit doe ik ook samen met een vriendin dus daar wordt ook heel wat afgelachen. 🙂

Wat zijn je dromen voor na je afstuderen?

Zoals hierboven al vermeld werken in een modemuseum. Ik kijk er echt naar uit om me elke dag te omringen met al het moois uit de modewereld. En ik hoop dat ik nog veel mag meewerken aan modetentoonstellingen.

Heb je nog tips die je mee kan geven aan anderen die dezelfde opleiding willen
doen?

Kom zeker eens een kijkje nemen tijdens de opendeur/lesdagen! En zorg ervoor dat kunst echt jouw passie is. Het is geen gemakkelijke opleiding en we zien helaas veel studenten die onderweg afvallen.

Onwijs bedankt Yentl! Zelf wist ik niks over deze opleiding, maar dankzij jou zijn we erachter gekomen wat conservatie restauratie precies inhoudt. Ik wens je veel succes met je opleiding!!!!

Vergeet Yentl niet te volgen op Instagram, ze heeft samen met Enya een superleuke account waar ze veel over fashion delen: @soulmate_company

Wil jij ook in de spotlights van #Workmode komen? Stuur dan een mailtje naar morethaneverythingblog@gmail.com 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s