Leven zonder plastic

Afgelopen week had ik er op Instagram over hoe slecht plastic is en wat ik eraan doe om plastic (zoveel mogelijk) te vermijden. Ik zag dat er veel vraag naar was op de manieren hoe ik dit doe. Aan de hand van een Poll hadden we besloten dat ik hier een blogpost over zou schrijven: zoals beloofd ben ik hier 🙂

Ten eerste wil ik jullie vertellen hoe slecht plastic is en waarom ik er zo op hamer om het niet te gebruiken. Plastic zit overal: in je kleding, in je meubels, je elektronica. Letterlijk overal. We gebruiken zoveel plastic, dat er in het jaar 2050 in de zee meer plastic zal zijn dan vissen. Zowel de productie en de consumptie wordt elke dag toegenomen. Dit zorgt ervoor dat we onze aarde, klimaat en dieren gewoon ‘vermoorden’.

Maar wat kan jij als burger eraan doen om plastic te verminderen?

Refuse, reduce, re-use, recycle and repeat

‘Refuse’, plastic weigeren, is het belangrijkste dat je kan doen. Daarna volgen ‘reduce’ (verminderen), ‘re-use’ (hergebruiken) en pas in laatste instantie ‘recycle’ (recycleren).

 • Refuse: De eerste en belangrijkste stap wat je kunt doen is het weigeren van plastic. Weiger plastic tasjes, rietjes, wegwerpbekers, folie’s etc.
 • Reduce: Verminder de hoeveel plastic in je leven. Moet je voor elk stuk groente of fruit een plastic tasje pakken? Of moeten als je producten verpakt zijn met plastic? Ga voor winkels die geen verpakking gebruiken. Je kan vaker naar de groenteman en je brood bij de bakker halen.
 • Re-use: Herbruik de plastic die je al hebt. Breng ze naar kringloopwinkels waardoor ze een tweede leven kunnen leiden.
 • Recycle: Recycle wat je niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken. Gooi nooit afval open straat of in de natuur en scheidt netjes je plastic af.

Maak er een sport van om zo min mogelijk plastic te produceren.

Toen ik erachter kwam dat er dagelijks 12 miljoen kilo per dag aan plastic wordt verbruikt over de hele wereld, drong het bij mij door. Wat doen wij met dit plastic? Waarom doen we onze wereld dit aan? Het kan toch anders? Ik ging erover nadenken en had voor mezelf een aantal opties bedacht om zo geen plastic te gebruiken. De eerste stap is om je er bewust van te zijn wat voor slechte dingen plastic veroorzaakt. Nu we de belangrijkste 4 stappen kennen kan ik jullie vertellen wat ik zelf allemaal doe om plastic te vermijden.

 1. Maak gebruik van stoffen tassen ipv plastic tassen tijdens het winkelen. Plastic tassen staan in de top-12 van dingen die tijdens de schoonmaakacties langs de kust worden gevonden. Ik heb bijvoorbeeld altijd wel een canvas tas in mijn rugzak zitten. Zo heb ik het altijd bij de hand.
 2. Vermijd synthetische kleding.
 3. Maak thuis gebruik van glazen bakjes ipv plastic bakjes.
 4. Koop geen producten die een plastic verpakking hebben. In de reguliere supermarkten wordt enorm veel onnodig plastic gebruikt bij het verpakken van producten. Ga vaker naar de markt of de Turkse supermarkt, waar je producten vaak onverpakt mee kunt krijgen. Zorg dat je jouw groenten en fruit wel voor gebruik goed afspoelt.
 5. Gebruik een drinkfles ipv plastic flesjes. We drinken jaarlijks 124 liter flessenwater per persoon, wat neerkomt op 1,18 (!) miljard PET-flessen per jaar.
 6. Vermijd producten met plastic als ingrediënt. Check de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproducten en vermijd de producten die polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat of polymethylmethacrylaat bevatten. Deze ingrediënten zijn zo klein dat ze niet door het waterzuiveringssysteem worden tegengehouden. Op die manier komen ze terecht in onze waterlopen, vissen en uiteindelijk op ons bord.
 7. Geen wegwerp boterhamzakjes, maar boterhamzakjes die je jaren kunt gebruiken en wassen (bijvoorbeeld Keep Leaf).
 8. Koop eerlijk vlees en kies vaker voor biologisch.
 9. Gebruik hervulbare koffiecapsules of koffiepads. Waycap is een aanrader voor de capsules.
 10. Kies een haarborstel, kam en tandenborstel van hout of bamboe. Want wist je dat bamboe het snelst groeiende materiaal op aarde is? En, wist je dat er jaarlijks zo’n 2 miljard plastic tandenborstels op een stortplaats of in de oceanen belanden? Wil je graag een volgend stapje doen om plastic afval te verminderen, gebruik dan een bamboe tandenborstel.
 11. Zeg nee tegen rietjes en gebruik je eigen rietje die uit bamboe of roestvrij staal bestaat. Deze kun je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille kopen. Stop hem in je tas, zo heb je altijd je milieuvriendelijke rietje bij de hand!
 12. Gebruik je eigen koffiebeker. Gebruik take-way koffiebekers. Het plastic hiervan is zeer schadelijk (en bij verhitting zelfs kankerverwekkend) voor het milieu.

Alle beetjes helpen: Als één persoon tijdens zijn of haar leven hergebruikte plastic tassen zou gebruiken, dan zou dat 22.000 plastic tassen schelen in het milieu.

Niet alleen jij bent verantwoordelijk

Niet alleen de consument moet bijdragen aan het plasticgebruik. Nee, de producenten dragen de grootste verantwoordelijkheid. Zij moeten manieren bedenken om hun producten op een andere (en een milieuvriendelijke) manier op de markt te brengen. Ze moeten ervoor zorgen dat er plasticvrije alternatieven in de winkel liggen.

Als jij het doet, volgen anderen je na met je gedrag

Ik hoop dat ik je een beetje een idee heb kunnen geven over hoe je je plasticverbruik kunt verminderen. Op een gegeven moment wordt het alleen maar leuker om min mogelijk plastic te produceren. Het is net een spel 🙂 Een spel waarbij je bijdraagt aan het milieu, om hem te redden..

Liefs,

Ellie. 

 

bronnen: bondbeterleefmilieu.nl, voedzo.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s