Overthinking: het missen van het nu

Soms heb je het gevoel dat je helemaal alleen bent op de wereld. Er zijn zoveel mensen om je heen, maar toch heb jij het gevoel dat je er alleen voor staat. Er zijn zoveel mensen die naar je luisteren, maar je hebt het gevoel dat niemand je hoort. Er zijn zoveel mensen die je zien, maar je hebt het gevoel dat niemand je ziet zoals je echt bent.

Op dit moment zit ik alleen in mijn kamer, te schrijven achter mijn laptop, zonder te weten wat ik eigenlijk ga schrijven. Het enige wat ik weet hoe slecht de afgelopen dagen waren. Ik pieker, denk teveel na over de toekomst en het verleden en heb het gevoel dat ik vast zit. Er zijn zoveel mensen om me heen, maar toch voel ik me alleen. Hoe komt dat?

Alleen zijn: ben je eenzaam of voel je je alleen?

Het eerste wat ik doe is mezelf afvragen of ik me alleen voel of dat ik eenzaam ben. Hier zit namelijk een best groot verschil in. Je alleen voelen is iets wat je in je hoofd doet. Eenzaam zijn is dat je niemand om je heen hebt, letterlijk. Voor mij is het het geval dat ik me alleen voel. Ik heb het idee dat ik meer in mijn hoofd leef dan in het moment. Dit komt omdat ik teveel nadenk. Ik ben niet eenzaam want ik weet en zie dat ik geweldige mensen om me heen heb die echt om mij geven, me willen helpen en er altijd voor me klaarstaan. Ik voel me alleen en dit komt puur door mezelf. Het ligt dus aan mezelf en gelukkig kan ik er wat aan doen. Door dit te beseffen voel ik me wat beter.

Besef moment: ik mis het moment

Ik besef me waarom ik me zo vaak alleen voel. Ik mis het nu. Ik mis het moment. De leuke momenten vliegen voor mijn neus terwijl ik nadenk over het verleden.

Maar waarom mis ik het nu?

Eigenlijk weet ik het antwoord meteen. Ik denk te veel na. Ik denk onnodig veel na over het leven. Ik vraag me te veel dingen af. Kon ik het niet anders doen? Was het niet veel beter geweest als ik een andere weg had gekozen? Wat zou er gebeuren als ik andere beslissingen had genomen? Allemaal vragen die gaan over het verleden. Maar het verleden is toch al voorbij? 

De oplossing: accepteren, vergeven en loslaten

Ik accepteer al mijn keuzes die ik in het verleden heb gemaakt, goed of slecht. Ik vergeef de mensen uit mijn verleden die ik nu niet meer spreek. Ik vergeef mezelf voor de keuzes die ik heb gemaakt waarbij het achteraf bleek dat het slechte keuzes waren. Ik accepteer alles wat er in het verleden is gebeurd en vergeef alle keuzes, mensen en gebeurtenissen. Ik laat al mijn gedachtes los. Ik ga niet meer piekeren. Ik ga niet meer nadenken over hoe ik het anders had kunnen doen. Ik laat het gaan.

Maar de grote vraag is, hoe blijf je in het nu en pieker je niet meer over het verleden?

Bezig blijven

Ik ga mijn energie geven aan de leuke dingen in plaats van het piekeren. Ik ga geen enkel moment mezelf vervelen, want ik weet dat wanneer ik me verveel ik weer ga overdenken. Rusten mag, maar vervelen mag niet. Ik blijf voortaan bezig met de dingen die me echt gelukkig maken.

Mediteren

Mediteren is de enige manier om dichter bij mijn gevoel te komen. Dankzij het mediteren heb ik beter inzicht over hoe ik mezelf voel en hoe ik me beter kan voelen of waar het probleem in zit. Mediteren is mijn me-time. Maar ook door tussen de dag door te mediteren voel ik me beter. Als ik door heb dat ik weer aan het piekeren ben, ga ik een korte ademhalingsoefening doen waardoor ik terug kom bij mezelf.

Schrijven

Schrijven is heel magisch voor mij. Het is een soort van opluchting, alsof je al je gedachtes en gevoelens aan het papier overlaat. Alsof je na elk volle bladzijde een stuk lichter wordt. De laatste tijd schrijf ik steeds minder, maar voortaan ga ik elke avond kort schrijven over hoe mijn dag was en hoe ik me voel. Ook ga ik in de ochtend na het mediteren schrijven wat mijn geluksmomentjes van de dag zijn. Ik moet minimaal 5 geluksmomentjes noteren om zo beter mijn dag te beginnen! Zo heb ik dingen om naar uit te kijken.

Dankbaar zijn

Ik koop morgen een nieuw boekje om hier elke avond in te schrijven over waar ik dankbaar voor ben. Volgens onderzoek maakt het schrijven in een dankbaarheidsdagboek je gelukkiger, gezonder én zelfverzekerder. Zo besef je de dingen die je wel hebt, want onze gedachtes gaan sneller denken aan de dingen die we niet hebben. We willen altijd meer en beter. Erg he?

”Het bouwen van routines, daar zit de oplossing in. Ontdek waar jij gelukkig van wordt en blijf hiermee bezig. Ga mediteren om in jezelf te keren en je gevoelens te kunnen analyseren. Wees dankbaar voor de dingen die je hebt. Denk niet na over het verleden, en ook niet over de toekomst. Het moment is nu. Elk moment kan het je laatste moment zijn, leef en wees hier trots op.”

Ellie loves u x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s